”Og her ligger jeg så som en anden idiot…”

Monolog

  • En forestilling om Vitus Berings sidste nat

  • Et teater- og musikstykke for én skuespiller og ni sangere

Producent: Vitus Bering Teatret
Tekst: Gregers Dirckinck-Holmfeld
Komponist og dirigent: Bo Holten
Instruktion: Thomas Bendixen
Kor: Vokalensemblet Musica Ficta
Medvirkende: Sejer Andersen
Foto: Fra brochuren.
Midt i det store hvide intet sidder han: Vitus Bering, drengen fra Horsens, der blev kriger og opdagelsesrejsende i zarens Rusland, og som endte sine dage på en ukendt ø mellem Sibirien og Alaska.

Frosset ihjel.
Det er her, vi møder ham i Gregers Dirckinck-Holmfelds fine lille monolog, der både favner en konkret historie og almene menneskelige tanker og følelser. En mand der venter på døden i den isnende polarnat, mens han gør sit liv op. Med frostsprængte kinder, knækkende lus mellem neglene, og kroppen følelsesløs af kulde.

Musikken er af Bo Holten. Den er nykomponeret til kendte tekster af Thomas Kingo.
Bo Holten har netop haft stor succes med musikken til operaen ”Livlægens Besøg” på Operaen i København.

Pressen skrev:
– ”smuk oplevelse, der får en særlig vægt af Bo Holtens nykomponerede musik til en række Kingo-tekster, fornemt sunget af Musica Ficta”.
– ”Det er kormusik, der virker melodisk moderne, men samtidig med klanglige hilsener til 1600-tallets hymner og viser (JP)”

Musica Ficta blev dannet i 1996. Under ledelse af komponisten og dirigenten Bo Holten dyrker ensemblet vokalmusik på højeste niveau. Musica Ficta favner et meget bredt repertoire, men ensemblets primære speciale er musikken fra middelalder og renaissance. Den danske sangskat er også en vigtig del af ensemblets virke. Musica Ficta er Danmarks mest sælgende klassiske ensemble.

Historiske facts: Vitus Bering (1681-1741) dansk søfarer i russisk tjeneste. En af de store skikkelser i udforskningen af de nordlige polaregne. Født i Horsens, dansk søofficer, hvervet i en alder af 23 år af Zar Peter den Store til den russiske flåde. Leder af to russiske ekspeditioner; den første for at finde en landfast forbindelse fra Sibirien til Amerika. Det lykkedes ikke; men et nyfundet stræde i 1728 opkaldes efter ham. Den anden ekspedition er tillige en kortlægningsekspedition, der skal finde handelsvejene til Japan. Vitus Bering når Alaskas kyst, men må på grund af vejrliget vende om efter et kort ophold i land. På tilbagevejen dør han. Øen, han døde på i 1741, hedder nu Berings ø. En russisk-dansk ekspedition fandt hans grav i 1991.

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst – Garantiordningen for Voksenteater.

 Så mange så forestillingerne:   83

”Og her ligger jeg så som en anden idiot…”

Opføres i Sankt Nicolai Kirke, Rønne.

Lørdag den 31. oktober 2009 kl: 15.00

Varighed: 1 time uden pause.

Prisgruppe: 2

Unummererede pladser