Kunst

Humoristisk forestilling

  • Yasmina Reza formår med elegance og komik at sætte hverdagens normalitet og menneskers naturlige valg på spidsen

Producent:Svalegangen
Af: Yasmina Reza
Oversættelse: Jesper Kjær
Iscenesættelse: Solveig Weinkouff
Scenografi: Filippa Berglund
Medvirkende: Kristian Ibler, Lars Ranthe, Paw Henriksen
Foto: Fra brochuren.
Vi møder de tre barndomsvenner Marc, Serge og Yvan – alle i starten af 30’erne. De har fundet sig til rette i faste forhold og lige så stille har normaliteten og småborgerligheden indfundet sig med koner, jobs og sund økonomi. Venskabet er dog stadig intakt…..Sådan da…

– For Marc er rasende. Serge har nemlig købt et abstrakt, hvidt ”stykke kunst”, og det er dråben for Marc! Siden hvornår har Serge lanceret sig selv som kunstelsker? Og hvad fanden er det egentlig for noget ”hvidt lort” af et maleri til 200.000 franc, han har købt?! Marc introducerer ivrigt Serges vanvittige køb over for deres fælles ven Yvan – en konfliktsky hængerøv, som kun har sit forestående bryllup med en eller anden bimbo i tankerne. Som om det ragede Marc! Og ganske som forventet har den vattede Yvan ikke rigtig nogen mening om maleriet.

Som diskussionen om kunstværkets værdi tager til, eskalerer konflikten til det punkt, hvor deres mangeårige venskab står på afgrundens rand. Marc og Serge står på hver sin side af kunstværket med Yvan som mægler. På skift angriber de hinanden for de eksistentielle valg, de har taget i deres voksenliv: Papirgrossist, nihilist, snob, taber, er nogle af de ord, der ryger gennem luften. Dette ”stykke kunst” er dråben, der for alvor sætter deres venskab på prøve.
KUNST er det nu at redde et venskab, der er ved at falde fra hinanden.

Den franske dramatiker Yasmina Rezas stil er let og rammende. Tænk blot på succesforestillingen ”Blodbadets Gud” i sidste sæson.

Paw Henriksen, Kristian Ibler og Lars Ranthe kender vi fra Tv-serier som ”Anna Pihl”, ”Forbrydelsen” og ”Sommer”.

 Så mange så forestillingerne:   78

Kunst

Opføres på Rønne Theater.

Mandag den 1. februar 2010 kl: 19.30

Varighed: 1 time og 40 minutter uden pause.

Prisgruppe: 2