Jordens Indre

Drama

Producent: Folketeatret.
Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling og Roberta Hilarius Reichardt.
Instruktion: Victoria Meirik.
Scenografi: Rebekka Bentzen
Dramatiker: Simone Isabel Nørgaard

Dramaturgi: Geir Sveaass og Ninette Mulvad
Hjemmeside: www.folketeatret.dk
Fotograf: Gudmund Thai.

Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvs-forskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv. Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandsverden i midten af 1900-tallet, og selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse.

I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel om sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver, hvilket får Inge til at tvivle.
Iben Hjejle spiller denne usædvanlige kvinde, som både kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og en nagende tvivl om egne evner. Hendes forskning er henlagt til ”fritidssysler” med seismologien, og her observerer hun nogle jordskælvsbølger, der ikke stemmer overens med antagelsen af, at jordens indre er flydende.

I “Jordens indre” tager forfatteren sig den dramatiske frihed at lade Niels Bohr (Jesper Lohmann), repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge. Hun har et skarpt blik for selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe.

I udlandet har man bemærket hendes opdagelse. Hun inviteres til USA, hvor hun virker som underviser og forsker. Hun møder den velansete forsker, Harold Jeffreys (Troels Malling) som hun forelsker sig i og indleder et livslangt venskab med. Inge forbliver dog ugift og uden anden tilknytning til familie- og kvindelivet end sin søster Harriet (Laura Bro) og dennes stuepige (Roberta Hilarius Reichardt).

Forestillingsomtale:

Se Folketeatret præsentationsvideo af “Jordens Indre”. Varighed 2 minutter. Tyk her

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig, og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel.

“Jordens indre” er en del af Folketeatrets forestillinger om kendte, danske kultur-personligheder.

Forestillingsprogram:
Ønsker du at se programmet til forestillingen? Tyk her

 Så mange så forestillingen:  246

Jordens Indre

Opføres på Rønne Theater.

Søndag den 13. oktober 2019 kl: 19.30

Varighed: 2 time med pause.

Prisgruppe: 1