København

  • Drama

Et intenst kammerspil om venskab og videnskab, fysik og politik, ansvar og skyld.

Under besættelsen, i efteråret 1941, opsøgte den tyske atomfysiker, Werner Heisenberg, sin kollega og gamle ven, Niels Bohr, og dennes hustru Margrethe, i København.
Heisenberg og Bohr havde allerede i 1920’erne arbejdet tæt sammen i deres fælles forskning og i gensidig fascination.

Baseret på disse historiske begivenheder lader den store britiske dramatiker, Michael Frayn, de tre mødes igen efter døden, med spørgsmålet: Hvad skete der den aften i 1941 hjemme hos Bohr? Og hvorfor kom Heisenberg? Ville han som leder af nazisternes atomenergiprojekt lokke informationer ud af Bohr? Hvori bestod deres indviklede, næsten far-søn-relation? Og er det overhovedet muligt at nærme sig sandheden omkring dette møde?

Den Reumertprisvindende instruktør Anja Behrens griber fat om Frayns eksistentielle drama om fysik og menneskelige ambitioner, og lader alle disse uopklarede spørgsmål løbe som dramatisk motor i et fascinerende verdensdrama. For bag de tre afdøde i krigens ubarmhjertige skygge ligger detoneringen af atombomben.

Producent: Det Kongelige Teater
Hjemmeside: Det Kongelige Teater
Medvirkende: Karen-Lise Mynster, Jens Jørn Spottag, Mikkel Arndt
Instruktør: Anja Behrens
Scenografi og kostumedesign: Steffen Aarfing
Lysdesign: Súni Joensen
Oversættelse: Troels II Munk
Fotograf: Det Kongelige Teater

Med uvurderlig sparring fra Niels Bohr Institutet.

I anledning af 100-året for Nobelprisen i fysik til Niels Bohr og Videnskabsår22.
2022 er 100-året for, at Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik for “sine fortjenester inden for undersøgelsen af atomernes struktur og den stråling, der udgår fra dem”. Derudover er Niels Bohr Instituttet initiativtager til 2022 som nationalt videnskabs-år, i forbindelse med FN’s udnævnelse af året til ”International Year of Basic Sciences for Development”.

Forestillingsomtale:
Se trailer til forestillingen. Tryk her. (Tryk på billedet for at starte videoen).

 

Anmeldelse:
Politiken ♥♥♥♥♥
“Hver gang samtalen mellem Heisenberg, Bohr og hans hustru, Margrethe, tager en ny drejning, så det gløder og knitrer mellem Mikkel Arndt, Jens Jørn Spottag og Karen-Lise Mynster, føles det nærmest, som om historiens scene drejer med. Tilsvarende skifter lyset på scenen lige så stille, indtil det med ét blitzer blændende skarpt: et uomgængeligt resultat af mødet blev atombomben over Hiroshima.” Monna Dithmer

“Og du drog den forhastede slutning, at jeg forsøgte at forsyne Hitler med atomvåben”.


“Ingen forstår, hvorfor jeg tog til København. Jeg har forklaret det igen og igen. For Bohr selv, for Magrethe. For forhørsledere og efterretningsfolk, for journalister og historikere. Jo mere, jeg har forklaret, desto større er usikkerheden blevet. Godt, jeg skal da med glæde gøre endnu et forsøg”.

Citater af WERNER HEISENBERG

 Så mange så forestillingen:  240

København

Opføres på Rønne Theater

Onsdag den 14. december 2022 kl. 19:30

Varighed: 2 time og 40 minutter med pause.

Prisgruppe: 1
KØB BILLETTER

Kørestolsbrugere kan ikke købe billetter online.
Bestil herunder

BILLETTER TIL KØRESTOLSBRUGERE
ABONNEMENTS- OG BONUSREGLER
VEJLEDNING I KØB AF ABONNEMENTSBILLETTER ONLINE