Grænsesyndrom

Monolog

Producent: Bornholms Teater
Instruktør og bearbejdelse: Jens Svane Boutrup efter ”En Lille Grænsedagbog” af Gazmend Kapllani
Scenografi & dukker: Lisbeth Burian
Koreografi: Camilla Marienhof
Skuespiller: Ernesto Piga Carbone
Foto: Bornholms Teater

En teatermonolog om livet på den anden side af grænsen – frit efter Gazmend Kapllanis ’En Lille Grænsedagbog’, der hermed bliver dramatiseret for første gang.
Grænsesyndrom er en morsom, gribende og tankevækkende forestilling om drømmen om et bedre liv på den anden side af grænsen. En drøm, som millioner af mennesker verden over deler på tværs af nationalitet, religion og køn. Mange desperate, nogen måske bare håbefulde, men alle med et brændende ønske om – drastisk – at forandre deres livssituation.
”Den sande indvandrer er egoist, en uforbederlig narcissist. Han mener, at han ikke fortjener det land, han er født i. Han fortjener ikke denne fattigdom, denne mangel på fremtid, så megen vold, så megen korruption, så meget snavs, så meget hykleri, så lidt elskov.”
Sådan lyder Kapllanis egen kommentar om folk, der søger væk fra fædrelandet. Provokerende måske, men Kapllani ved hvad han taler om, fordi han har følt det på egen krop. Gazmend Kapllani blev født i det ludfattige, stalinistiske Albanien. Et land præget af ekstrem lukkethed og fattigdom. Hans drømmes land var ‘ovre på den anden side af grænsen’ med guld i gaderne, arbejde til alle og villige kvinder i sengene. Og drømmene sendte ham ud i grænselandet.
Med sort humor og befriende selvironi beretter Kapllani om sin opvågnen til realiteterne: flugten over grænsen til Grækenland, flygtningelejren og livet på bunden – uønsket og stemplet af sit eget sprog, hver gang han åbnede munden.

Grænsesyndrom tager tråden op efter den anmelderroste og succesfulde forestilling ’En dag i Helmand’ om Danmarks krigsdeltagelse i Afghanistan, som Bornholms Teater producerede i 2010. Med Grænsesyndrom skifter synsvinklen og vi får et ærligt og autentisk indblik i, hvad der sker med et menneske, der må forlade sit land og overskride både landegrænser og menneskelige grænser for at overleve.
Som i ”En dag i Helmand” er det igen Ernesto Piga Carbone, der står på scenen og bærer hele forestillingen. Denne gang har Ernesto imidlertid en mere personlig tilgang til temaet, idet hans egne forældre kom til Danmark i 1974 som flygtninge fra Pinochets militærstyre i Chile..

 Så mange så forestillingerne:   122

Grænsesyndrom

Opføres på Rønne Theater.

Onsdag den 10. april 2013 kl: 19.30
Torsdag den 11. april 2013 kl: 19.30
Fredag den 12. april 2013 kl: 19.30
Onsdag den 24. april 2013 kl: 19.30
Torsdag den 25. april 2013 kl: 19.30

Varighed: 50 minutter uden pause.

Prisgruppe: 6

Aldersgruppe fra 14 år